FAQ

Helaas krijg ik veel meer email dan ik kan beantwoorden. Daarom hier een antwoord op de meest-gestelde-vragen.

Weet je een leuk onderwerp voor mijn profielwerkstuk?
Natuurlijk, maar het is beter als je zelf iets verzint. Kies een willekeurig onderwerp dat je superleuk vindt en zoek de wiskunde daarbij. Als je bijvoorbeeld heel erg van Lady Gaga houdt, onderzoek dan of er een formule is die de perfecte hit voorspelt en zo ja, of Gaga’s knaller Born this way daaraan voldoet. Als je van voetbal houdt, kun je berekenen wat de perfecte hoek is om een strafschop te nemen. De meeste universiteiten hebben trouwens steunpunten die heel goed kunnen helpen bij profielwerkstukken, dus kijk eens op de website van een universiteit bij jou in de buurt.

Ik heb een geweldig bewijs gevonden voor de Riemann-hypothese/het vermoeden van Goldbach/een ander wiskundig probleem. Wil jij dat beoordelen?
Allereerst: fantastisch dat je zelf zo met wiskunde bezig bent! Helaas heb ik geen tijd om je bewijs te beoordelen, maar gelukkig is er een prima systeem om nieuwe resultaten te beoordelen en verspreiden: wetenschappelijke tijdschriften. Maak daarom vooral een artikel van jouw bewijs en stuur het op. Een uitgebreidere versie van mijn bewijs staat in deze column. Lees ook Henry Cohns uitstekende adviezen aan amateur wiskundigen.

Weet jij de oplossing voor dit wiskundige raadsel/dit praktische probleem?
Misschien wel, maar de kans is groot dat ik pas in 2027 tijd heb om er goed naar te kijken. Als je sneller antwoord wilt, dan kun je je vraag beter stellen bij de uitstekende WisFaq.

Mijn zoon/dochter vindt wiskunde leuk, heb jij tips voor leuke dingen?
Er is zoveel moois! Je kunt samen naar de expositie Wereld van Vormen in NEMO. Of je kunt je kind een abonnement op Pythagoras geven, of aanmelden voor een zomerkamp van Vierkant voor Wiskunde. Op mijn oude blog wiskundemeisjes vind je verder nog een heleboel tips voor filmpjes, boeken, knutselactiviteiten en uitjes.

Hoeveel sudoku’s zijn er?
6.670.903.752.021.072.936.960.

Ik twijfel om wiskunde te gaan studeren, maar wat voor werk kan ik dan later doen?
Wiskundigen werken op de meest uiteenlopende plekken. Zelf vond ik wiskundig onderzoek toch wat eenzaam en ik ben nu wetenschapsjournalist (wat de leukste baan ter wereld is). Op de site Wiskunde in perspectief lees je interviews met tientallen wiskundigen over hun beroepen.

Hoe kom je aan de naam Ionica?
Ionica (joo-nie-kaa) is een Roemeense naam. Mijn ouders reisden in de jaren zeventig veel door Oost-Europa. Tijdens een reis door Roemenië belandden ze bij het echtpaar Ion en Ionica en bleven daar dagen logeren. Overrompeld door hun gastvrijheid en liters Roemeense wijn beloofden ze later hun dochter naar Ionica te vernoemen. En toen ik geboren werd, hielden ze zich aan die belofte.

31 reacties op “FAQ
 1. Pieter Paul schreef:

  Arnhem, 18 augustus 2014,

  Bedankt dat je de VPRO-zomergast was op die bijzonder aangename zondagavond, 17 Augustus 2014!
  Het is me namelijk nooit eerder gelukt om een aflevering van zomergasten helemaal uit te kijken;
  Vaak ben ik de draad al kwijt na een paar filmpjes of het gewauwel tussen de zomergast en host en zet ik verveeld de tv uit.
  Je was de boeiendste gast ooit!

 2. Vasili Paspalas schreef:

  Door zomergasten heb ik je leren kennen. Ik vond je verhaal interessant van begin tot eind. Je hebt bovendien een ontzettend prettig gezicht om naar te kijken, vooral als lacht!
  In je verhaal en in je antwoorden herkende ik mezelf. Ook niet zo verwonderlijk dat ik het op al je punten eens ben op 1 klein ding na..

  De dingen die je zei over programmeurs deed me opbeuren. Zelf programeer ik voor het web en daarnaast hou ik me bezig met geometrie, filosofie en weet ik wat allemaal dus je verhaal paste in mijn straatje. Ik vind de verbinding tussen alfa, béta en…religie/maatschappij interessant maar het water is koud tussen wal en schip! Nog tips?

  Grappig ook dat je naam het woord “Ion” bevat. Ik geloof zelf dat namen veel invloed hebben op wie je wordt..Ik denk trouwens dat je naam eerder een Griekse afkomst heeft. (zoals zoveel termen en namen.)

 3. slaapgraag schreef:

  Volgend jaar wéér in zomergasten? ;-)

 4. Dion Latour (m) schreef:

  Geweldig,
  Je was voor mij het hoogtepunt op de tv in 2014.
  Ik ben een gewone !? gemiddelde kijker die je met bewondering heeft gevolgd. Niet alleen vanwege je kennis en kunde maar de manier waarop je naar de vraagsteller luisterde en vervolgens
  beeldend en duidelijk en authentiek het gesprek prettig stuurde naar een prachtig antwoord.
  Je bent een fantastische persoonlijkheid met een uitstraling waar
  Menigeen jaloers op mag zijn.
  Fijn je nu te kennen. Groet van een 63 jarige ex-quality manager. Dion uit Breda

 5. Hans schreef:

  Waarom kwam je niet in de finale van De Slimste Mens? Je was dan uiteindelijk wel de Slimste Vrouw, maar hoe zat het nou precies met het afvallen voor de finale?

 6. Harry schreef:

  Heb enorm genoten van de uitzending Zomergasten en de Slimste mens waarin jij te gast was.
  Wat een innemend, superslim en charismatisch persoon ben jij, die glimlach blijft op mijn netvlies staan!

  May the force be with you!

 7. Gert Korthof schreef:

  Beste Ionica,

  Ik ben zo aangestoken door het Fibonacci-ananas-virus dat ik er een blog over gemaakt heb en geprobeerd heb een ideale 3D ananas te construeren (gedachtenexperiment!). Welke cellen moet je gebruiken? Begrijpelijkerwijs ben je daar in de uitzending niet op ingegaan. Vi Hart doet dat volgens mij ook niet. Ik ben geen wiskundige.
  Mijn poging: een plat vlak gevuld met hexagons dat vervolgens gevouwen wordt tot een cilinder lijkt aardig op een ananas, maar is (bilateraal) symmetrisch (evenveel R- als L-draaiende spiralen en vertikale rijen). Ik heb begrepen van jou en Vi Hart dat dat om die reden geen Fibonacci-ananas is!
  Ik heb een foto van een aantal ananassen waaronder eentje met behoorlijk hexagonaal uitziende cellen op mijn blog:

  http://korthof.blogspot.nl/2014/09/zomergast-ionica-smeets-wilfried-de.html

  Kun je een Fiboancci-ananas construeren met (vervormde?) hexagons?

 8. Tim Papôt schreef:

  Hoi Ionica, even de vraag… Mijn (lief)zoon (2de jaars vwo) heeft een probleem met automatiseren van getallen. Dit geeft hem veel problemen met de nodige vakken op het vwo.
  Denk hierbij economie, natuur en scheikunde. Maar met name met wiskunde loopt hij vast. Bv….4+4=8 iedereen ziet dat meteen… Bij mijn (lief)zoon gaat dit met allerlei omwegen, hij maakt daardoor de nodige fouten en het kost hem ook meer tijd… Lastig met so’s en proefwerken e.d.
  Hij heeft dan ook niet de motivatie om er voor te gaan…. Heb jij voor onze zoon en voor ons een paar tips/handvatten om dat mooie vak wiskunde ook een beetje zijn ding te doen maken
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groet van Tim en Yvette

 9. Frank schreef:

  Ionica,
  Zijn je boeken ook naar kinderen/tieners gericht?
  Frank

 10. gerard schreef:

  In een vierkant van 3×3 pasen de cijfers 1 tot 9. Als je op de juiste manier invult dan is de som van de rije en kolomen en de diagonaal gelijk. Dat is geen kunst. Maar ik kan elke grote oneven vierkant oplossen. HEB JE INTRESSE. IK DENK HET WEL EEN OPLOSSING VOOR HET MAGISCHE VIERKANT. Dit is dus een uitdaging.

 11. Martine Scholl schreef:

  Beste Ionica, ik zag dat je bij ZML een voorbeeld gaf van correlatie vs causaliteit.
  Ik ken ook nog een goed voorbeeld, een theorie waarom begin jaren ’90 (tijdens regering Clinton) het misdaadcijfer in de VS zo spectaculair daalde, met name in New York en andere grote steden. Goed regeringsbeleid?
  Nee, het is dan namelijk twintig jaar NA legalisering van abortus in de meeste staten. Dus voor het eerst worden er honderden kansloze jongeren gewoon NIET geboren! Ik las dit ooit in een populair-wetenschappelijk boek.

 12. Rob Schut schreef:

  Je boek gekocht en enorm van genoten, vandaar ook mijn bezoek aan deze site.
  Succes met je werk en je privé leven.

  zeg nou eerlijk 1+1=1,9999999999999999999999 en voor de rest gewoon 2 ;-)

 13. david schreef:

  Beste Ionica,

  In de media zag ik je een aantal keer met je leuke verhalen over kansrekening.
  Ook werd het al vrij duidelijk door je fantastische studieachtergrond hoe slim je wel niet bent.
  Wat fantastisch dat er mensen zoals jij zijn. En wat een brein moet je hebben.
  Werkelijk waar fantastisch! Je lijkt wel een computer! Wow gewoon!

  Maar wat heb jij het fout zeg. Ongelooflijk. En dan te beseffen dat je jarenlang gestudeerd hebt
  en die waardeloze FOUTE wetenschap dan deelt met de buitenwereld (of “leken” zoals je dat graag noemt).
  Jij lijkt me het ultieme bewijs om het hele onderwijs af te schaffen.

  En dan breng je ook nog eens elke maand zowat een boek uit OVER DIE CIJFERTJES en berekeningen VAN JE, WANT O…STEL JE VOOR DAT DE “LEKEN” JOUW BOEK MISSEN!
  Je moet er toch niet aan denken he?

  Voor de rest vind ik je best ok, alleen jammer van die hoogmoed.

  Ga zo door!

  Groeten,

  Een leek

  • Pierre Kartner schreef:

   Ik ben benieuwd waarom je kansrekening (of wiskunde in het algemeen) een “FOUTE wetenschap” noemt. Getuige de rest van je reactie kunnen we uitkijken naar een rationele uiteenzetting.

   • david schreef:

    Beste pierre,

    Het is niet zo dat de kansrekening het fout heeft. Nee, Ionica heeft het fout. Maar goed, jij kunt je vergissen. Het is je vergeven.

    Nu een vraag aan jou: Waarom zou een mens benieuwd zijn naar de reden waarom iemand de kansrekening of wiskunde in het algemeen een foute wetenschap noemt?

    • TB schreef:

     Om de intenties van iemand te weten te komen is de “waarom”-vraag de ideale vraag. Het niet beantwoorden van een waarom vraag zegt al evenveel als een ander antwoord op zo’n vraag.

 14. Jan Keijzer schreef:

  Ik ben gewoon fan! Gezien bij wie is de beste!!!

 15. david schreef:

  de waarheid is dat de waarheid niet bestaat.
  Bestaat de waarheid nu wel of niet?

  Wie het weet mag het typen.

 16. david schreef:

  Beste Ionica,

  Hieronder een opsomming van je tekortkomingen:

  1. Je schrijft boeken voor leken omdat je geld ruikt en je weet dat leken geen kritiek zullen/kunnen leveren. Fijn he!

  2. Je prikt ballonnen leeg tijdens RTL late night en legt uit dat er een truukje aan vast zit. Oh wat een wereldverbeteraar ben je ook.

  3. Je weet dat elke genie uit het verleden een gekke kant had. Dus dan ga je maar ananassen natekenen in de hoop dat mensen de link met genialiteit gaan leggen.

  4. Jouw humor is de ultieme humor. Wie niet lacht, die is vast te dom om de humor te begrijpen.

  5. Je bent dol op getallen en de waarde erachter. Ik heb gezocht en het getal gevonden dat bij je past. Het getal 0. Wees niet getreurd je zit nog altijd niet in de min zoals bas haring.

  Voor de rest ben je een aardige vrouw. Ik hoop dat je weet om te gaan met kritiek. Mijn enige doel is om je wakker te maken en je te laten ontwaken van je gecamoufleerde arrogante houding.

  Veel geluk,

  Een leek

  • Roland Bouman schreef:

   Zeg David, wat zijn dat voor fratsen? Wie ben jij dat je eventjes gezellig iemands “tekortkomingen” gaat opsommen? En nog wel een FAQ, kortom, een rubriek die daar helemaal niet voor bedoeld is.

   Dus je neemt het Ionica kwalijk dat ze geld verdient door boeken te schrijven? Vreemde attitude om iemand haar succes kwalijkt te nemen.

   De overige punten op je lijst komen zo warrig over dat daar verder geen touw aan vast te knopen valt.

   Het is opmerkelijk dat je je tijd besteedt om hier dit soort reacties te plaatsen. Mijn gevoel zegt dat een volwassen mens die tevreden is met zichzelf en zichzelf geslaagd acht, normaal gezien niet online anderen gaat zitten neerhalen, en al helemaal niet met dit soort zielige ad hominems.

   Bah.

 17. frater van Rossum schreef:

  Dag David. Plas jij wel eens onder de douche?

 18. david schreef:

  Hoi Roland,

  Geen idee wie je bent maar waarom ben je eigenlijk zo boos? Het enige wat ik heb gedaan is dat ik haar tekortkomingen heb opgesomd. Mag dat niet? Is dat juist niet iets wat mensen nodig hebben om zichzelf te kunnen verbeteren in het leven?

  Je hebt het erover dat ik haar wil neerhalen wat absoluut niet zo is(ik snap dat het misschien zo overkomt, maar waarom zou ik haar willen neerhalen Roland?) Het is juist omgekeerd ik wil haar verbeteren. Maar jij beste Roland wilt me wel neerhalen. Want je bericht zit vol negativiteit. Je vat mijn tekst negatief op, omdat je zelf een negatieve kijk hebt. Werk aan jezelf beste Roland. Succes

 19. Wouter schreef:

  David zoekt gewoon aandacht en elke reactie is een overduidelijke troll (google dat woord maar eens). Verder is David gezien de opbouw van zijn reacties een beetje in de war. Kortom: niet op reageren.

 20. Hans schreef:

  Ik vermoed dat David denkt dat Ionica hem zal betalen voor de extra publiciteit die ze zo krijgt.

 21. James Sjaalman schreef:

  De hamvraag is natuurlijk of nul een priemgetal is.
  Het is geeneens deelbaar door zichzelf!

 22. Paul Wiegers schreef:

  Even een kleine link naar iets dat je volgens mij leuk zult vinden:

  http://motherboard.vice.com/nl/read/raakt-de-dvd-screensaver-ooit-de-hoek

  Wiskunde, gewoon voor de lol :-)

 23. Loes gorris schreef:

  Beste Ionica,
  Vanochtend lees ik id krant dat Turkije “al 25 miljard euro heeft uitgegeven aan 2,6 miljoen aan opvang van vluchtelingen” ik vroeg me af hoeveel dat dat eigenlijk is om een idee te krijgen vd omvang.
  Klopt het dat 25 000 000 000 : 2 500 000 (even afgerond vh gemak) dan 100 000 is per persoon?
  Dat lijkt me dan eerlijk gezegd wat veel. Maar misschien niet te beoordelen omdat de periode er niet bij is vermeld, wel van belang natuurlijk. Dan is de informatie verder ook niet relevant.
  Ben benieuwd naar uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Loes gorris

 24. John Beltman schreef:

  Hallo Ionica,

  Wat vind je van mijn vergelijking:

  TOEVAL + TIJD = LOGISCH ?

  Een doordenker

 25. Fons Vendrik schreef:

  Beste Ionica Smeets,

  Ik zag u in het programma van Koen Verbraak “kijk in de ziel van”.
  Daar vertelde u, dat u op de middelbare school de beste was met de wiskundevakken en dat meerdere jaren.

  Later op de universiteit, vertelde u, dat van die superioriteit geen sprake meer was.
  Denkt u dan niet dat er iets goed mis kan zijn met het niveau van het huidige wiskunde-onderwijs in Nederland?
  Ik ben namelijk bang van wel, ofschoon ik geen enkele twijfel heb over uw capaciteiten.

  Vriendelijk groeten,

  Fons Vendrik