Helaas krijg ik veel meer email dan ik kan beantwoorden. Daarom hier een antwoord op de meest-gestelde-vragen.

Ik heb een geweldig bewijs gevonden voor de Riemann-hypothese/het vermoeden van Goldbach/een ander wiskundig probleem. Wil jij dat beoordelen?
Allereerst: fantastisch dat je zelf zo met wiskunde bezig bent! Helaas heb ik geen tijd om je bewijs te beoordelen, maar gelukkig is er een prima systeem om nieuwe resultaten te beoordelen en verspreiden: wetenschappelijke tijdschriften. Maak daarom vooral een artikel van jouw bewijs en stuur het op. Een uitgebreidere versie van mijn bewijs staat in deze column. Lees ook Henry Cohns uitstekende adviezen aan amateur wiskundigen.

Weet jij de oplossing voor dit wiskundige raadsel/dit praktische probleem?
Misschien wel, maar de kans is groot dat ik pas in 2027 tijd heb om er goed naar te kijken. Als je sneller antwoord wilt, dan kun je je vraag beter stellen bij de uitstekende WisFaq.

Mijn zoon/dochter vindt wiskunde leuk, heb jij tips voor leuke dingen?
Er is zoveel moois! Je kunt samen naar de expositie Wereld van Vormen in NEMO. Of je kunt je kind een abonnement op Pythagoras geven, of aanmelden voor een zomerkamp van Vierkant voor Wiskunde. Op mijn oude blog wiskundemeisjes vind je verder nog een heleboel tips voor filmpjes, boeken, knutselactiviteiten en uitjes.

Weet je een leuk onderwerp voor mijn profielwerkstuk?
Natuurlijk, maar het is beter als je zelf iets verzint. Kies een willekeurig onderwerp dat je superleuk vindt en zoek de wiskunde daarbij. Als je bijvoorbeeld heel erg van Lady Gaga houdt, onderzoek dan of er een formule is die de perfecte hit voorspelt en zo ja, of Gaga’s knaller Born this way daaraan voldoet. Als je van voetbal houdt, kun je berekenen wat de perfecte hoek is om een strafschop te nemen. De meeste universiteiten hebben trouwens steunpunten die heel goed kunnen helpen bij profielwerkstukken, dus kijk eens op de website van een universiteit bij jou in de buurt.

Hoeveel sudoku’s zijn er?
6.670.903.752.021.072.936.960.

Hoe kom je aan de naam Ionica?
Ionica (joo-nie-kaa) is een Roemeense naam. Mijn ouders reisden in de jaren zeventig veel door Oost-Europa. Tijdens een reis door Roemenië belandden ze bij het echtpaar Ion en Ionica en bleven daar dagen logeren. Overrompeld door hun gastvrijheid en liters Roemeense wijn beloofden ze later hun dochter naar Ionica te vernoemen. En toen ik geboren werd, hielden ze zich aan die belofte.