Ype & Ionica: de verrassende verjaardagen

In Ype & Ionica: de verrassende verjaardagen nemen Ype en Ionica nemen je mee op ontdekkingsreis door het fantastische universum van de wetenschap. Onderweg leer je meer over nogal logische dingen zoals toeval, tijdreizen, kansberekening of het waarnemerseffect in:

  • Het doldwaze droste-effect
  • De pittige pi
  • De illustere illusies
  • De fantastische Fibonacci-getallen
  • De coole code

en vele andere fotostrips.

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

Dit boek wordt verwacht in april 2019.

 
 
 

Zoete kinderen eten geen suiker

In Zoete kinderen eten geen suiker ontkracht Ionica Smeets fabeltjes over zwangerschap en opvoeding aan de hand van de wetenschap. Ze vertelt wat de uitkomsten zijn van studies, en wat je daar als ouders aan hebt. Zodat je met een gerust hart zwanger naar de sauna kunt, je baby eenvoudig bloemkool leert eten, je je dreumes zijn speen nog niet hoeft af te nemen en je kleuter lekker vies kunt laten worden.

Het boek, met illustraties van Frank Landsbergen, verscheen op 25 oktober 2016. Een deel van de teksten verscheen eerder als column in Kek Mama.

Meer informatie: Uitgeverij Nieuwezijds.

 
 
 

Het exacte verhaal

Als bètawetenschapper is het niet eenvoudig om je werk onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Niet omdat exacte wetenschappen per se moeilijk zijn, maar omdat voor veel mensen Higgs-deeltjes en priemgetallen abstracter lijken dan oorlog en liefde.
Hoe breng je de kern van je onderzoek over? Waar let je op bij de keuze van een onderwerp? Hoe schrijf je een toegankelijk artikel voor de krant? Gebruik je metaforen en formules, of juist niet? Hoe bereid je een interview voor? Wat maakt je lezing inspirerend voor niet-vakgenoten?

Ionica Smeets geeft tal van praktische tips en adviezen, aan de hand van haar eigen ervaringen én die van prominente wetenschappers en journalisten als Robbert Dijkgraaf, Rob van Hattum, Margriet van der Heijden, Diederik Jekel, Lieven Scheire, Govert Schilling en Freek Vonk.

Het exacte verhaal is een praktische gids voor bètawetenschappers, ingenieurs, redacteuren, voorlichters, docenten, en anderen die ingewikkelde concepten toegankelijk willen maken voor een breed publiek.

Meer informatie staat bij Uitgeverij Nieuwezijds.

 

(met Jeanine Daems)

Ik was altijd heel slecht in wiskunde bevat de beste columns van de wiskundemeisjes, maar ook een heleboel nieuwe stukjes, knutselprojecten en tips voor uitjes. Hoe kun je het getal pi benaderen met tandenstokers? Hoe rekenden de Babyloniërs? Zijn er wel normale getallen? Hoeveel is een triljoen eigenlijk? Hoe bereken je de ware liefde? Wat is het vermoeden van Kepler? En wat is binair rekenen eigenlijk? Ook voor iedereen die altijd heel slecht in wiskunde was.

Het boek kreeg de Zilveren Tulp 2012 en de jury schreef:
“… een prachtig en reeds goed verkopend non-fictieboek. Het boek maakt wiskunde minder elitair en heeft een heel toegankelijke vormgeving. De jury vindt het boek een origineel concept door de vele voorbeelden uit het dagelijks leven en verschillende opdrachten.”

Meer informatie en recensies staan bij Uitgeverij Nieuwezijds. Of bestel het boek bij een fijne boekhandel.

 

(met Bas Haring)

Inmiddels is alweer de zesde druk verschenen van Vallende Kwartjes – Een slimme selectie van leesbare wetenschap. Deze bloemlezing die ik samen met Bas Haring maakte, staat vol korte verhalen die wetenschap in één keer duidelijk maken.

NRC Handelsblad schreef:
“Een sprankelend boekje. Wetenschap is leuk als het goed wordt uitgelegd. Je kunt er blij van worden als je na het lezen van een stukje over het redden van een drenkeling opeens snapt waarom lichtstralen breken als ze door een glas water gaan. Of als er gewoon een leuk proefje met een kaars beschreven wordt waarmee je je kinderen versteld kunt doen staan.”

Meer informatie staat bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Of bestel nu gelijk die midprice editie voor maar 10 euro.